Mándi Iván:Csutak és a szürke ló

Itt elolvashatod a teljes  művet

A regény rövid tartalma:

A mű azokról a városi kamasz gyerekekről szól, akiknek a szülei nem engedhetik meg maguknak, hogy gyermekeiket nyaranta táboroztatni küldjék. Ilyen szegény család gyermeke Csutak is, akinek édesapja kalauzként keresi a mindennapi betevőt.

Csutak vágya, hogy valami igazán jó dolog történjen vele, mivel barátai nem tartják valami nagyra őt – folyton folyvást ugratják és ráncigálják. Álma, hogy egyszer majd gyermekszínész lesz. Meg is kapja Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című darabjában Csongor szerepét, aminek nagyon örül, de az utolsó pillanatban barátjának, Színes Gézának ajánlják fel Csongor szerepét.

A barátokkal együtt újabb és újabb helyeket fedez fel, ahol szabadjára engedheti fantáziáját, s vígan játszhat. Egyszer egy elhagyatott udvaron játszanak, ami telis tele van autóroncsokkal, máskor pedig egyik barátjának pincéjében múlatják az időt. Egy elhagyatott pályaudvart is találnak, ahol a leselejtezett vonatokat tárolnak – ezt a helyet maguk között csak „szigetként” emlegetik.

Egy szép napon belép egy szürke ló a kamaszok életébe. Egy kövér fuvarosnő vezet végig egy csontsovány, pálcavékony lábú lovat az utcán, ahol mindenki megbámulja a furcsa párost. Csutak is éppen arra jár, s meg is bámulja szegény jószágot, aki alig áll a lábán. A fuvarosnő a vágóhídra akarná szállítatni az állatot, de a fuvarosok közlik vele, hogy aznapra már nem tudják elvállalni. A nő kiköti a lovat egy ócskavas telepen és magára hagyja.

Csutak elhatározza, hogy megmenti a sorsára hagyott gebét. Nagy nehézségek árán sikerül a lovat az ócskavas telepről Kamocsáék pincéjébe vinnie, de hamarosan Katiék bérházának pincéjébe vezeti a lovat. Az állat azonban itt sem maradhat a végtelenségig, így kénytelenek eltűnődni, hogy hol találhatnának ideális helyet a ló számára. Végül úgy döntenek, hogy a legjobb lesz, ha a szigetre viszik új barátjukat.

A szigetről hazatérve Csutak bajba kerül: otthon már várja apukája a fuvarosnő társaságában, aki nagyon mérges a kamaszokra. Fenyegetőzik, hogy amennyiben Csutak nem hajlandó elárulni a ló rejtekhelyét, ellátogat a fiú többi barátjához is. Csutak jó barátként figyelmezteti társait, hogy legyenek résen, nehogy bajba keveredjenek ők is. Barátai a hír hallatán hazaszaladnak, Csutakot pedig magára hagyják.

Csutak úgy véli, hogy eljött az idő, amikor is felkeresheti gyermekszínész barátját, Színes Gézát. Rég volt, hogy beszéltek, mégis úgy érzi, hogy neki elmondhatja az addig átélt kalandokat a szürke lóval. Géza azonban megváltozott. Mikor Csutak elmeséli, milyen nehézségek árán szabadították meg a sovány lovat, valamint azt, hogy hol tartják most, Géza is elárulja, hogy mi történt ővele. Csutak megesketi Gézát, hogy még véletlenül sem árulja majd el senkinek a szürke ló rejtekhelyét.

Telnek-múlnak a napok. Csutak és Kati