Lázár Ervin: A négyszögletű kerek erdő

 TARTALOM

BEMUTATKOZUNK
MAMINTI, A KICSI ZÖLD TÜNDÉR
SZÖRNYETEG LAJOS JAJ DE ÁLMOS
LÓ SZERAFIN LEGYŐZI ÖNMAGÁT
A BÁRÁNYFELHŐ-BODORÍTÓ
VACSKAMATI VIRÁGJA
VACSKAMATI, A NAGY, EGYETEMES, VILÁGMÉRETŰ CSALÓ
A FÁJÓS FOGÚ OROSZLÁN
DÖMDÖ-DÖMDÖ-DÖMDÖDÖM
BIKFI-BUKFENC-BUKFERENC
GYERE HAZA, MIKKAMAKKA

Bemutatkozunk:
Engem minden nap utólér a szomorúság, megpróbálatm menekülni előle de nem lehet , mert mindenhol megtalál, ilyen a szomorúság. Valmi furcsa macskaszerzet hívott hogy menjek vele el, a neve Mikkamakka volt , addig szaladtunk amíg a Négyszögletű kerek erdőbe nem értünk. Sok baráttal összeismerkedtem : Aromóval a fékezhetetlen agyvelőjű nyúllal, Dömdödömmel, aki csak annyit tudott mondani hogy dömdödöm, Ló Szerafinnal a csodaparipával, Szörnyeteg Lajossal, a nagyszívű behemóttal, Bruckner Szigfirddel, a kiérdemesült cirkuszi oroszlánnal, Vacskamatival, Nagy Zóárddal, a lépkedő fenyőfával és még másokkal is.

Maminti, a kicsi zöld tündér:
Egy szép napon elmentek az erdőbe. Vágták a fát, olyan rosszul dőlt, hogy Dömdödöm alászorult. Ekkor megjelent Maminti. a kicsi zöld tündér. Senki sem akarta, hogy segítsen Maminti mert kicsikének látták , és hogyan segítsen olyan apró teremtés?! Majd egyszer elővette a varászpálcáját és sóbálvánnyá változtatta őket, fél kézzel felemelte a fát és kiszabadította Dömdödömöt. Majd mindenkit visszaváltoztatott. Vele is barátok lettek.

Szörnyeteg Lajos jaj de álmos:
Egyszer Szörnyeteg Lajos nagyon álmos lett, a barátai mindent kitaláltak hogy ne legyen álmos, de nem vát be semmi. Hideg és melegzuhanyt adtak neki, fejleg álították ... . Egyszer csak megjön Mikkamakka s azt tanácsolja nekik, hogy Szörnyeteg Lajosnak csak aludnia kell semmi mást. Szörnyeteg Lajos lefeküdt s aludt.

Ló Szerafin legyőzi önmagát:
Az volt a baj . hogy Ló Szerafin azt mondta, hogy ő tud a legjobban futni! de ez nem tetszedt a többieknek! Így hát versenyt rendeztek, ki tud a leggyorsabban futni. Senki sem érte utól Ló Szerafint, pedig Bruckner Szigfrid csalt is, de úgy is legyőzte Ló Szerafin őket. Végül azt akarták, hogy fusson versenyt önmagával.
Mikkamakka azt mondta neki, hogy már eddig is legyőzte magát, mert nem csapta nyakon Bruckner Szigfridet, amiért annyit csalt!!


Bárányfelhő-bodorító:
Két csavargókülsejű ember volt az úton: Mikkamakkaés Vacskamati. Medve Medárd ék le akarták tartóztatni Mikkamakkáékat, mert nem dolgoztak semmit és csavarogtak. Mikkamakka túl járt az eszükön, azt mondta, hogy ők csinálták azokat a szép felhőket az égre és Vacskamati pedig azokat a csúnyákat, Mikkamakkának pont az tetszedt:

Vacskamati virágja:
Vacskamati nem tudta, hogy mikor van a szülinapja és úgy döntöttek, hogy pont azon a napon lesz amelyik volt, kedden. A barátai vittek neki egy szép virágot. Azt elfelejtette gondozni. Szegény virág fonnyadt lett. Ez nem tetszedt a barátainak és el akarták venni tőle a virágot, de a virág is vele akart maradni. Még adott neki egy esélyt , de most gondos volt vele és mindig megöntözte és megkapálta , amikor csak kellett , így boldog volt mindenki.

Vacskamati, a nagy, egyetemes, világméretű csaló:
Vacskamati egy nap kihirdette,hogy ő meg fog gazdagodni. A barátai kíváncsiak voltak,hogy mitől lesz olyan nagyon gazdag, egy befőttesüveg nagyítóból volt, és csak ronda, fonnyadt barackok voltak benne. Senkinek sem tetszedt, hogy be akarja csapni az embereket, de úgy is elvitte a piacra. Az embereknek elmondta, hogy nem igazi barackok, azok meg nem hittek neki. De megmutatta és mindenki nagyot nevetett Vacskamatin, a nagy, egyetemes, világméretű csalón.


A fájós fogú oroszlán:
Egy nap Brucner Szigfridnek nagyon fájt a foga. Úgy döntöttek, hogy elviszik a városba egy fogorvoshoz, de Szörnyeteg Lajosnak meg az agyvelője törött el, így Aromó őt is vitte. Dr. Zirrzurr fogadta őket, nagyon félt Bruckner Szigfrid, majd észre sem vette, higy betömte a fogát a fogorvos. Majd nagyon büszke lett a fogtömésére. Szörnyeteg Lajosnak pedig nem volt semmi baja az agyvelőjével. Otthon úgy fennhordta az orrát, hogy végül az lett belőle, hogy beleesett egy nagy árokba és ott kitörött a foga. Nagyon megbánta amiért csúfolkodott Aromóval, hogy neki nincs fogtömése. Maminti, a kicsi zöld tündér márványkőbe rakta a fogát, hogy, maradjon meg emlékbe.


Dömdö-dömdö-dömdödöm:
Versenyt rendeztek a Négyszögletű kerek erdő lakói: verset író versenyt. Mikkamakka és Maminti voltak a bírók. Mindenki más fogott egy papírt és egy ceruzát és nekiláttak a versírásnak. Mindenki elég jó verset írt (mondjuk úgy), de végül Dömdödöm nyert , mert olyan dolgokat írt le amik megtetszedtek a bíróknak, így Dömdödöm nyert íme a verse:
Dömdödöm, dömdödöm
Dömdö-dömdö-dömdödömBikfi-bukfenc-bukferenc:
Kisfejű Nagyfejű Zoronbordon elment az erdőbe, hogy megnézze azok lakóit. Megtiltotta nekik a bukfencet, mert nevetni látta őket. Azt gondolták, hogy könnyű lesz betartani, de nem. Megbánták. Majd a fák azt tanácsolták, hogy bukfencezzenek. Úgy történt ahogy mondták és kikergették Kisfejű Nagyfejű Zordonbordont a Négyszögletű kerek erdőből.

Gyere haza, Mikkamakka!
Mikkamakka elment az erdőből egy kis ideig. Kihasználta ezt az időt Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon és becsapta az erdő lakóit, csak Dömdödöm nem hitt neki. Azt mondta nekik, hogy jönnek a pomogácsok, amikor nem is léteznek. Felkészítette őket a harcra, de cserébe kincset kért, amikor nekik nincsen kincsük. Dömdödömöt felkötözték a fára, csak Szörnyeteg Lajos akarta leszedni onnan őt. Majd eljött Mikkamakka és megmutatta nekik, hogy nem léteznek pomogácsok. Bruckner Szigfrid elkergette az erdőből. A kincsük pedig a saját képességük volt, azt elveszíthették volna, ha nem jön hamarabb Mikkamakka.